Biografia

Meiju Suvas – Historiaa

Tahdon Sinut! Siitä kaikki alkoi. Vuosi oli 1982. Meiju tahtoi ja niin teki yleisökin: kappale oli pitkään listaykkösenä ja sinkun kääntöpuoli Oot paha kakkosena. Seuraavaksi levytettiin pitkäsoittolevy Meiju, joka myi hetkessä platinaa. Tuolloin platinalevyn myyntiraja oli 50 000. Kysyntä keikoille alkoi olla niin kova, että Meijun oli jätettävä sihteerin hommat ja suunnattava keikka-auton keula tien päälle uuden bändinsä kanssa. Keikkaputkea on tähän mennessä jatkunut neljäkymmentä kunnioitettavaa vuotta.

Musiikki on siivittänyt Helsingissä syntyneen Meijun elämää pienestä pitäen. Ensimmäisen laulukeikkansa hän teki 3-vuotiaana karkaamalla ystävänsä kanssa lähikauppaan laulamaan, josta palkkioksi he saivat lauantaimakkarapalan. Pianonsoitto-opinnot hän aloitti 4-vuotiaana ja ne jatkuivat myöhemmin musiikkiopistossa. Tanssiminen on myös aina ollut lähellä Meijun sydäntä ja balettikoulun lattiat kuluivat kuuden vuoden ajan. Myöhemmin Meiju oli tanssinopettajana. Hän ehti käydä myös rumputunneilla Oulunkylän musiikkiopistossa ja soittaa tyttöbändinsä kanssa koulun tilaisuuksissa.

Ensimmäinen bändi ja levytyksiä

Ensimmäisen oman bändin Meiju perusti jo 13-vuotiaana. Kauppaopistoaikaisen bändin kanssa mentiin vuonna 1981 Brushanen studiolle tekemään demo, joka toimitettiin tuottaja Kai Westerlundille ja vihdoin myöhemmin samana vuonna päästiin levyn tekoon (Rakastuneet lapset / Jos pyydät yöksi). Tämä levy ei kuitenkaan vielä ottanut tuulta purjeisiin. Kaksi kesää ehti vierähtää Frederikin leading-ladyna vuosina 1981-82. Mutta toisen sinkun ilmestyttyä (Tahdon sinut / Oot paha) se olikin sitten menoa. 80-luvun levytyksiin kuuluivat myös Kake Randelinin kanssa tehty Unessa on mahdollisuus (1984) ja oma tuplasingle Ota kii ≈ Sinä olet sydämeni /Yölintu liitää (1985). Duolevytyksistä mainittakoon myös Tauskin kanssa tehty Käy mun vierelläin (1997).

Omia albumeja on tehty jo kolmetoista, joista 4 on myynyt kultaa ja 2 platinaa. Kokoelmalevyjä on lisäksi julkaistu seitsemän. Keikkakilometrejä on sittemmin kertynyt jo yli miljoona eli maapallo on kierretty 25 kertaa.

Edustuksia ja laulukilpailuja

Cavanin laulukilpailuihin Irlannissa Meiju osallistui -83 sijoittuen toiseksi. Kolme kertaa Meiju vieraili silloisessa Itä-Saksassa esiintyen paikallisessa TV:ssä. Kultaisen Orfeuksen laulukilpailuissa Bulgariassa Meiju edusti Suomea vuonna 1986. Kevät 1988 oli vaikuttava, silloin Meiju ja kolleegansa Eini vierailivat viihdyttämässä YK-sotilaita Etelä-Libanonissa ja Golanilla. Meiju edusti Suomea Lahden kansainvälisessä laulukilpailussa Keskiyön auringon laulufestivaaleilla (Midnight Sun Song Festival) vuonna 1992.  

Monenlaisia keikkapaikkoja, kilpailuja, teatterirooleja ja juontotehtäviä

Meiju on koko uransa ajan keikkaillut yhtyeensä kanssa kiertäen ravintoloissa, tanssilavoilla, laivoilla, tavarataloissa ja messuilla sekä harjakaisissa. Myös erilaiset firmojen järjestämät tilaisuudet ovat työllistäneet Meijua ja bändin poikia. Hän on kokeillut myös näyttelemistä Seurasaaren kesäteatterin näytelmän ”Mies ja tango” pääosassa. 1993 Meiju suunnitteli ja toteutti tilaustyönä joulushown Strangers In The Night Silja Serenade-laivalle. Meiju ja yhtye ovat viihdyttäneet usein myös suomalaisia matkailijoita Espanjan, Kreikan ja Turkin lomakohteissa. Suomen euroviisukarsinnoissa Meiju oli ensi kertaa mukana Frederikin taustalaulajana (Titanik, 1981). Vuonna 1989 kilpailukappaleena oli Rauhaton. 1983 Meiju kutsuttiin jälleen solistiksi Suomen euroviisukarsintoihin, ja hän sai esitettäväkseen kaksi sävelmää Laulujen laulu ja Rakastunut nainen.

Vuonna 1995 Meiju toimi Kesähäät -TV-ohjelman toisena juontajana. Vuosiin on mahtunut monia kesäteatterirooleja, mm. Ränssin kievarissa Maitolavan Madonnat (2020 – 2021). Vuosina 2022 – 2023 Meiju oli mukana Kuumia aaltoja -komediassa, jota esitettiin Turun Linnateatterissa.

Kirjat

 

Vuonna 1999 ilmestyi faneille kirja ”Sydämellä”, jossa toimittaja Marita Kuokkanen piirsi Meijusta kirjallisen muotokuvan. Vuosi 2023 oli toisen kirjan julkaisun aika: En tyydy vähempään (Mari Koppinen / Tammi), joka kertoo Meijun elämästä ja monivivahteisesta urasta.

Vuodet 2022 – 2023

Syksy 2022 toi Meijun jälleen kirkkaimpiin parrasvaloihin: hän loisti supersuositun Vain elämää -ohjelman tähtenä. Meiju nähdään myös Tähdet Tähdet -ohjelmassa keväällä 2023. Yllä mainittiinkin jo En tyydy vähempään -uutuuskirja, jonka toimittajana on Mari Koppinen. Kirja julkaistaan 23.8.2023.

Meijusta on vuosien saatossa kehkeytynyt monipuolinen artisti, joka hallitsee kevyen musiikin tyylilajit laidasta laitaan. Meiju on tyylitaituri ja erinomainen tunnelmanluoja. Illan show koostuu Meijun lukuisista hittibiiseistä ja parhaimmista coverbiiseistä. Festivaalit, ravintolat, laivat ja vaikkapa opiskelijaillat biletyksineen – unohtamatta erilaisia yritysjuhlat – ovat Meijulle tuttuja estradeja.

Meiju keikkailee nuorista, rautaisista ammattimuusikoista koostuvan bändinsä kanssa.